maatregelen om hangjongeren te voorkomen

    • Burgemeesters kunnen een gebiedsverbod instellen voor jeugd die op straat voortdurend overlast veroorzaken.
    • Het inzetten van ‘mosquitosystemen’ in de openbare ruimte. Het apparaat produceert voor jongeren een onaangenaam zoemgeluid, dat voor volwassenen veelal niet hoorbaar is. Het geluid is zo vervelend dat jongeren de plek mijden.
    • Sommige gemeentes werken met buurtvaders, jongerenwerkers en straatcoaches.
 

andere maatregelen zoals huisbezoeken. 

Sommige politie-eenheden hebben een jeugdinterventieteam voor jongeren tot en met 18 jaar. De teams bestaan uit een medewerker van de politie en een maatschappelijk werker of jongerenwerkers. Dit team zoekt de jongeren thuis op. Doel van de huisbezoeken is een 'prikkel' geven aan de jongere. Een jongere wordt zich dan meer bewust van de door hem/haar veroorzaakte overlast en alle gevolgen daarvan. Ouders worden tijdens dit huisbezoek ook betrokken bij de problematiek. Zijn de ouders niet bereid of niet in staat om mee te werken, dan geeft de politie een zorgmelding door aan bureau Jeugdzorg. Hierdoor wordt dit bureau betrokken bij de hulpverlening aan het desbetreffende gezin. Bij ernstige zaken wordt soms de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld.

Jongerenoverlast wordt vaak geassocieerd met hang- en probleemjongeren. De term wordt daarom voornamelijk gebruikt om de leefbaarheid in buurten en wijken te omschrijven. Desondanks is jongerenoverlast een verzamelbegrip voor alle overlast door jeugdigen. Zo worden bijvoorbeeld drugs-, vuurwerk- en geluidsoverlast veel door buurtbewoners genoemd als vormen van overlast door jongeren.

Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld: vernielingen, handel en gebruik van verboden middelen, diefstal, bedreiging of intimidatie dan wordt er gesproken over jeugdcriminaliteit.

In Nederland worden overlastgevende jongeren ook wel in de volksmond bontkraagjes genoemd, omdat sommige jongeren aan hun capuchon een bontkraag hebben zitten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb